NEWS

NEWS ARTICLES

12.08.2024 - De Morgen
Ook in Europa duikt het Oropouche-virus op: ‘De mens trekt steeds dieper de jungle in en boort ook zulke ziektes aan’
Na een uitbraak in Zuid-Amerika zijn nu ook in verschillende Europese landen de eerste gevallen van het Oropouche-virus opgedoken. De ziekte, verspreid door kleine steekmugjes, kan een blijver zijn, vreest entomoloog Bart Knols. ‘Als we mooie plaatjes in de jungle willen maken, lopen we tegen nieuwe virussen aan.’
28.08.2024 - Het Parool
Opinie van een muggenexpert: ‘Muggen steken niet, ze bijten. En zo vaak worden ze niet door andere insecten gegeten’
Toen muggenspecialist Bart Knols de column van bioloog Remco Daalder in Het Parool las, kreeg hij de behoefte om het een en ander recht te zetten.
21.10.2024 - Trouw
Egypte is malariavrij, nu de rest van Afrika nog. ‘Klamboes en vaccins zijn niet genoeg’
Egypte is na een strijd van meer dan honderd jaar officieel malariavrij. Dat etiket kreeg het land van de Wereldgezondheidsorganisatie nu er drie jaar op rij geen besmettingen zijn vastgesteld. In veel andere Afrikaanse landen zit de bestrijding in het slop.
09.06.2024 - Volkskrant
Ingezonde brief Bart Knols 'Muggen'
Thomas van Luyn schrijft in een ludieke column over zijn nachtelijke perikelen met muggen, liggend onder een klamboe naast zijn vrouw. Hij suggereert dat wij, wetenschappers, niet zouden weten hoe een mug erin slaagt door een minuscuul gaatje in het gaas een weg naar binnen te vinden. Nou, dat weten wij wel.
09.07.2024 - Trouw
Hoe kom je de zomer door zonder muggenbulten?
Door de natte lente staat ons een muggenzomer te wachten. Hoe komen we de zomer door zonder jeuk - of erger?
01.08.2024 - AD
Kwestie van tijd voor tijgermug naar Nederland komt: ‘Voor ziektes die ze overdragen is geen medicatie’
Kunnen we de Aziatische tijgermug buiten Nederland houden? ,,Het is uitstel van executie’’, stelt muggenexpert Bart Knols. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit roept alle in Zuid-Europa vakantie vierende Nederlanders juist op hun auto te checken op het ‘irritante’ insect voordat ze huiswaarts keren.
06.08.2024 - Het Parool
Deze zomer zou er een muggenarmageddon komen, maar die blijft uit: hoe zit dat?
De voorspelde muggeninvasie zomer 2024 blijft uit. Ook al was het recordwarm en extreem nat, ideale omstandigheden voor de mug, toch beleven we een doodnormale muggenzomer. Wel zijn ze even irritant als altijd, dus hoe houd je ze uit de buurt? ‘Er gaan verhalen dat je ze aantrekt als je bier drinkt. Totale nonsens.’
04.06.2024 - RTV Utrecht
Mogelijke muggenplaag: 'ze komen uit het water, vliegen je slaapkamer in, pakken je bloed en leggen weer eitjes in de dakgoot'
Mei was een natte maand en daar gedijt het zoemende beestje goed op. De muggenradar waarschuwt deze dagen dan ook voor overlast. "Vreselijk", vindt muggenexpert Bart Knols het dat het muggenseizoen weer begonnen is. Maar de radar moet je wel met een korreltje zout nemen, zegt hij. "Het is niet alsof heel het land opeens wordt bedolven onder een muggenplaag, het is heel lokaal bepaald."
06.06.2024 - NH Nieuws
Bang voor een muggenplaag? De overlast begint in je eigen tuin
Volgens onderzoekers aan de universiteit van Wageningen dreigen we deze zomer geteisterd te worden door een muggenplaag. Muggenexpert Bart Knols legt uit dat het vooral om een lokaal probleem gaat, dat meestal in je eigen tuin begint. 
07.06.2024 - Trouw
Wat wél helpt tegen dat nachtelijk gezzzzzzzzoem. ‘Het is de mens die zijn eigen muggenplaag creëert’
Ho eens even. Een muggenplaag? Bioloog Bart Knols wil eerst even iets rechtzetten. Van een plaag is volgens hem echt nog geen sprake. “Het lijkt nu net alsof er een soort armageddon komt van muggen. Dat ligt veel genuanceerder”, zegt Knols, die een boek schreef over de mug.
08.06.2024 - RTV Drenthe
'We kunnen lokaal veel muggen verwachten, maar het wordt geen plaag'
"Muggen zijn koudbloedig en leven langer als het warm is," vertelt muggenexpert Bart Knols. "Zo kunnen ze opzoek gaan naar verschillende broedplekken en meer eitjes afzetten." Dit voorjaar was nat en warm. Deze twee samen creëren de optimale weersomstandigheden voor de mug.
22.05.2024 - Rijnmond
Insectenwetenschapper Bart vertelt je hoe je deze zomer het beste muggen uit de weg gaat
Krabben, krabben en nog eens krabben: een mug kan behoorlijk vervelend zijn, zeker als je vaak wordt gestoken. Het klimaat in Nederland verandert en dat betekent dat muggen hoogtijdagen vieren. Rijnmond sprak met Bart Knols, insectenwetenschapper, over hoe jij deze zomer (bijna) zonder jeuk doorbrengt.
28.05.2024 - Nieuwsblad
Waarom muggenbeten dit jaar meer kunnen jeuken: “We zijn deze soort niet gewoon, dus is reactie steviger”
“Een echte muggenplaag is er niet”, zegt de Nederlandse expert Bart Knols. “Maar er zijn zeker plekken waar er al heel veel rondvliegen.
28.05.2024 - Gazet van Antwerpen
Waarom muggenbeten dit jaar meer kunnen jeuken: “We zijn deze soort niet gewoon, dus is reactie steviger”
“Een echte muggenplaag is er niet”, zegt de Nederlandse expert Bart Knols. “Maar er zijn zeker plekken waar er al heel veel rondvliegen.
04.06.2024 - Rijnmond
Moeten we ons gaan voorbereiden op een muggenplaag?
Muggenexpert Bart Knols denkt van niet: "Nee", verzucht hij. "Altijd weer dat gedoe met een 'plaag'. Dan klinkt het meteen als een ramp. Lokaal zullen er misschien veel muggen zijn, maar het is geen plaag."
25.01.2024 - Reformatorisch dagblad
Vaccinatiecampagne tegen malaria gaat van start, kenner spreekt van mijlpaal
Bart Knols: „We moeten de malariamug massaal bestrijden. Uit het verleden weten we dat die aanpak werkt.”
27.04.2024 - Volkskrant
Overwinning op de malariamug: dubbel-geïmpregneerd muskietennet voorkomt duizenden doden
Dat de snelheid van het uitrollen van antimalariamiddelen belangrijk is, denkt ook muggenexpert en entomoloog Bart Knols, die niet bij het project betrokken was. ‘Dat een nieuw insecticide werkt tegen resistente muggen, valt te verwachten. De vraag is alleen voor hoe lang.’
01.05.2024 - DeMorgen
Meld voortaan als je een tijgermug ziet: ‘Het is een kwestie van tijd voor die overal zit’
Wie voortaan een Aziatische tijgermug spot, moet dit melden op de website muggensurveillance.be. Dat zegt het Departement Zorg van de Vlaamse overheid. ‘Dat tropische ziektes Europa zullen bereiken, staat vast. De vraag is wanneer’, waarschuwt Nederlands bioloog Bart Knols.
17.05.2024 - Metro
Muggen zijn extra vroeg dit jaar, muggenexpert geeft tips tegen de beestjes
Dat je al in het voorjaar de muggen hoort zoemen, ligt niet aan jou. Ze zijn er echt eerder bij, en dat heeft te maken met het huidige klimaat. „De neerslag, stilstaand water en de hoge temperatuur zorgen voor een snelle ontwikkeling van larven”, zegt muggenexpert Bart Knols.
20.08.2023 - HBVL
Geen gezoem, gegil of gemep: blij dat de wespen deze zomer niet thuis geven? Het is juist slecht nieuws
Het is stil bij de barbecue, de picknick of het terras. Geen gezoem, gegil of gemep: de wespen geven niet thuis. De Limburgse insectenwetenschapper Bart Knols begint zich inmiddels zorgen te maken.  
01.09.2023 - De Telegraaf
Tijgermug in Nederland is 'tikkende tijdbom'
Delen van Parijs moeten op slot om de gevaarlijke en snel oprukkende Aziatische tijgermug te bestrijden met gif. Allemaal voor de show, zegt muggenexpert Bart Knols. „De Fransen hebben de slag eigenlijk al verloren en ja, de mug komt ook naar ons toe.”
12.09.2023 - HLN
Code rood voor muggen zaterdag: de mug is terug en ze zijn met veel meer
Haal die muggenmelk maar boven, want deze week is de kans groot dat je door het bloeddorstige insect wordt gebeten. “De weersomstandigheden zijn uitstekend. Lokaal zullen het er veel meer dan anders zijn”, zegt muggenexpert Bart Knols. De entomoloog legt uit hoe dat komt en waarom we beter goed opletten. “Overdag gebeten? Kan ook een tijgermug geweest zijn.”
20.02.20 24 - De Standaard
Nog maar half februari, en daar zijn de muggen al: “Volgende weken zijn bepalend voor de rest van het jaar”
Half februari en daar zijn de muggen al. Door de warme winter zijn ze al veel vroeger dan normaal actief. Betekent dit nu al een druk muggenjaar? “De volgende weken zullen veel bepalen”, zeggen experts.
08.08.2023 - DeMorgen
Eerst regen, dan zon. Is de natuur daar wel blij mee?
Eindelijk! Na weken van regen komt er eind deze week weer volop zon. Slaakt de natuur ook een zucht van opluchting? 'Dakgoten en emmers in de schuur staan nu vol met water', zegt muggenexpert Bart Knols.
10.08.2023 - De Telegraaf
Waarom word jij wél geprikt door een mug en je partner niet?
Nu de zomermaanden in volle gang zijn, zijn de muggen ook weer ontwaakt uit hun winterslaap - met hun irritante gezoem in de slaapkamer tot gevolg. Maar hoe kan het dat niet iedereen de volgende ochtend onder de rode bulten wakker wordt? Oftewel, waarom wordt de een vaker geprikt dan de ander? We vragen het aan entomoloog en specialist op het gebied van muggen Bart Knols.
14.08.2023 - De Limburger
Experts waarschuwen voor tropische muggen: ‘Tikkende tijdbom, ook in Limburg’
Muggendeskundige Bart Knols, oorspronkelijk afkomstig uit Meerssen, verwacht dat het aantal meldingen van exotischemuggen flink zal toenemen dekomende tijd.
19.08.2023 - De Limburger
Geen gezoem, gegil of gemep: blij dat de wespen deze zomer niet thuis geven? Het is juist slecht nieuws
Het is stil bij de barbecue, de picknick of het ter ras. Geen gezoem, gegil of gemep: de wespen geven niet thuis. De Limburgse insectenwetenschapper Bart Knols begint zich inmiddels zorgen te maken.
03.08.2023 - DeMorgen
Hoe komt het dat we deze zomer minder muggen en wespen zien?
Door eerst een kurkdroge junimaand en daarna een natte, winderige juli zoemen er deze zomer gevoelig minder muggen door de lucht. Ook wespen zullen ons dit jaar veel minder ‘lastigvallen’ dan anders.
06.08.2023 - De Telegraaf
Deze mug wordt een olifant
Elke zomer hetzelfde verhaal. Vaste prik. Je krijgt er knokkelkoorts van, maar kennelijk is de kracht van de herhaling nodig om de mens, de domme, hardleerse mens, te blijven waarschuwen voor het dodelijkste dier ter wereld: de tijgermug.
04.08.2023 - De Limburger
Grote zorgen om opmars gevaarlijke tijgermug
En dit jaar is het dier al op twaalf plekken opgedoken, waarvan vier woonwijken. Hoe zorgelijk is dit? Ontzettend, stelt muggendeskundige Bart Knols.
04.08.2023 - De Telegraaf
Grote zorgen om opmars gevaarlijke tijgermug
De tijgermug rukt op in Nederland. Waar het dier in 2021 nog in vier woonwijken aangetroffen werd, lag dat aantal in 2022 op acht. En dit jaar komt het al op twaalf plekken voor, waarvan vier woonwijken.
24.01.2023 - Trouw
Nieuw type muskietennet moet helpen in strijd tegen malaria
Een nieuw type muskietennet moet een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van malaria. Het wordt momenteel uitgerold in elf landen. 
26.04.2023 - DeMorgen
Leger van miljarden muggen moet infectieziektes stoppen
 In Brazilië gaan wetenschappers de verspreiding van ziektes zoals dengue en zika te lijf met, jawel, muggen. Als die tactiek succesvol blijkt, kan dat ook voor ons goed nieuws zijn.
14.06.2023 - HLN
Kan je iets eten om te voorkomen dat muggen je steken?
De muggen zijn weer talrijk aanwezig momenteel, en om ze te verjagen, doen er heel wat feiten en fabels de ronde. Helpt het bijvoorbeeld echt om knoflook en citroen te eten? En heeft wat je eet een effect op hoe graag muggen jou bijten? We vroegen het aan muggenexpert Bart Knols.
01.08.2023 - AD
Minder wespen en muggen deze zomer: goed nieuws? ‘Eigenlijk niet’
De overlast van muggen en wespen is deze zomer minder dan in andere jaren. Dat komt volgens medisch entomoloog en muggendeskundige Bart Knols deels door de hete en droge junimaand, maar ook door de algemene achteruitgang van het aantal insecten.
01.07.2022 - KIJK
Sommige virussen laten je lekker ruiken voor muggen
De geur van patiënten met het dengue- of zikavirus zijn voor muggen onweerstaanbaar. Een slim trucje van die virussen, ontdekten wetenschappers.
15.08.2022 - De Limburger
‘Gevaarlijke’ Aziatische bosmug wordt niet bestreden in Limburg: ‘Moeten er eerst weer een paar doden vallen voordat men in actie komt?’
15.10.2022 - Bio Nieuws
Eliminatie muggen op Malediven
Het is mogelijk zonder inzet van insecticiden tropische eilanden in een jaar vrijwel vrij van schadelijke muggen te maken. Het betreft onderzoek van een team rond de Nederlandse muggenexpert Bart Knols,...
10.12.2022 - KIJK
Malaria uitroeien is dichterbij dankzij nieuw apparaatje
Een nieuwe, snelle malariatest maakt bloedtests overbodig en is een grote stap richting het wereldwijd uitroeien van malaria.  
30.08.2021 - De Gelderlander
'Wat te doen tegen muggenbulten: 'Over het algemeen kan elke zalf helpen''
Wat kun je het best doen tegen jeukende muggen­bulten? Entomoloog Bart Knols weet welke middelen wél helpen.
05.11.2021 - Volkskrant
'Hoop in de strijd tegen malaria (al valt het doek wel erg langzaam)'
Eindelijk is daar het eerste vaccin tegen malaria en er zijn meer successen te melden. Die zijn welkom, want de daling van het aantal besmettingen stagneert. Is nu dan toch het eindspel begonnen voor een van de dodelijkste kinderziekten?
18.11.2021 - De Stentor
'Muggen zijn nog niet weg: 'Zitten in je kledingkast rustig te wachten tot het warmer wordt’'
Lijkt het nou zo, of zijn er meer muggen? Waarom zijn ze niet allang weg? We vragen het aan de muggenexperts die alles weten van de zoemende en stekende beestjes.
19.05.2022 - HLN
Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insectenspray is pas de laatste verdediging”
Niets zo vervelend als wakker liggen van het gezoem van muggen. En stilaan zijn ze er ook weer. “Dat heeft te maken met het warme en vochtige weer”, zegt bioloog Bart Knols, auteur van het boek ‘Mug’.
11.08.2021 - Metro
'De gevaarlijke tijgermug duikt op in vijf Nederlandse gemeenten'
In vijf Nederlandse gemeenten is dit jaar tot nu toe de niet zo welkome tijgermug gevonden. Aziatische tijgermuggen kunnen virusziekten bij mens en dier veroorzaken. Laten we zeggen dat sinds maart 2020 daar niemand op zit te wachten.
11.08.2021 - HLN
'"Tandpasta op muggenbeet smeren? Geen wetenschappelijk bewijs voor”: expert legt uit wat wél helpt tegen jeuk'
Mooi weer of niet, velen onder ons hebben er weer flink wat last van deze zomer: muggen! Waarschijnlijk zag jij ook al heel wat artikels de revue passeren over hoe je muggenbeten kan voorkomen. Maar wat als je al bent gebeten en je je niet kan bedwingen om te krabben?
18.08.2021 - AD
'Houdt bier muggen op afstand?'
Last van muggen? Zorg dan dat je geen bier drinkt, want dat drankje maakt je bloed onweerstaanbaar voor de beestjes. Het is een oude volkswijsheid, maar klopt dat eigenlijk wel? Laura Obdeijn van het Parool zoekt het uit.
27.08.2021 - De Standaard
'Waarom krijgen honden pilletjes tegen insectenbeten en mensen niet?'
Om te voorkomen dat honden of katten door teken of vlooien te grazen worden ­genomen, kunnen we ze pillen geven. Waarom bestaan er wel tabletten voor onze huisdieren maar niet voor ons, vraagt ­Fabiola Lazo Nolasco zich af.
15.05.2021 - AD
'In dit paradijs zijn bijna geen muggen meer! Nederlander zorgt voor absolute wereldprimeur'
Een eiland muggenvrij maken: daar droomde medisch entomoloog Bart Knols (55) al lang van. In een van muggen vergeven luxeresort op de Malediven kreeg de Nederlandse wetenschapper de kans om zijn idee in de praktijk te brengen. ,,Binnen een jaar hebben we de populatie teruggedrongen met ruim 95 procent. Resorts van over de hele wereld bellen ons of we bij hen hetzelfde kunnen komen doen.”
15.05.2021 - De Gelderlander
'Een tropisch eiland zonder gevaarlijke muggen? Dat maakt deze wetenschapper uit Dodewaard mogelijk''
Een tropisch eiland op de Malediven waar dankzij een insectendeskundige uit Dodewaard nagenoeg geen levensbedreigende muggen meer leven. Sommigen vinden het moeilijk te geloven, maar Bart Knols (55) zegt dat zijn droom écht uitkomt in Zuidoost-Azië. Hij wil zelfs nog meer eilanden muggenvrij maken.
 
03.07.2021 - BioNieuws
'Drie dingen lukken, zes dingen gaan mis'
'Ook rijke mensen hebben kinderen en laten graag een leefbare planeet achter.’ Muggenexpert Bart Knols maakt een tropisch resort op een Malediven-eiland bijna muggenvrij en kan oude dromen realiseren.
05.08.2021 - Volkskrant
'Veel insectwerende producten werken helemaal niet, maar zo blijven muggen wél buiten de slaapkamer'
Hoe hoger de nacht- en watertemperatuur, hoe groter de muggenpopulatie. Last van de kleine, zoemende insecten in je slaapkamer? Dit kunt u doen.
21.11.2020 - Volkskrant
'En dan bereikt ook nog het westnijlvirus Nederland, verspreid door de huis-tuin-en-keukenmug'
Zeker zeven mensen raakten dit jaar in Nederland besmet het westnijlvirus, waarschijnlijk na een beet van de doodgewone ‘huis-tuin-en-keukenmug’. Ook voor exotische muggen die ziektes kunnen verspreiden wordt Nederland door de klimaatopwarming aantrekkelijker als woonplek.
13.02.2021 - Trouw
'‘Giftig bloed’ kan malariamuggen dood uit de lucht laten vallen'
Een oud medicijn tegen worminfecties blijkt mensenbloed dodelijk te maken voor malariamuggen. ‘Dit is een belangrijke toevoeging aan de gereedschapskist voor malariabestrijding.’
26.04.2021 - Trouw
'Nieuw vaccin lijkt doorbraak in de strijd tegen malaria'
De Britse Oxford Universiteit wil versnelde goedkeuring voor een nieuw malariavaccin om het spoedig te kunnen inzetten. De Nederlandse entomoloog en malariadeskundige Bart Knols van de Radboud Universiteit is duidelijk. “Dit is geen stapje in de strijd tegen malaria, maar een stap. Normaal gesproken ben ik niet zo gauw enthousiast, maar nu wel, dit is goed nieuws.”
15.05.2021 - HLN
'Nederlandse wetenschapper zorgt voor absolute wereldprimeur: in dit paradijs zijn geen muggen meer'
Een eiland muggenvrij maken: daar droomde medisch entomoloog Bart Knols (55) al lang van. In een van muggen vergeven luxeresort op de Malediven kreeg de Nederlandse wetenschapper de kans om zijn idee in de praktijk te brengen. “Op een jaar tijd hebben we de populatie teruggedrongen met ruim 95 procent. Resorts van over de hele wereld bellen ons of we bij hen hetzelfde kunnen komen doen.”
04.07.2020 - De telegraaf
'Corona blijkt goed 'anti-muggenmiddel''
Minder mensen op straat door corona, kan weleens goed nieuws zijn wat betreft muggenoverlast. Dat stelt muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit. Sommige 'humaanlievende' soorten kunnen mogelijk een stuk minder goed overleven nu we sinds corona veel vaker thuis zitten dan normaal.
31.07.2020 - De Limburger
‘Coronapandemie een wake-upcall voor bewustwording over risico’s exotische muggen’
Muggendeskundige Bart Knols ziet dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat meer mensen de waarschuwingen over de gezondheidsrisico’s van exotische muggen als de tijgermug een stuk serieuzer nemen. De oud-Meerssenaar wijst er al langer op dat dergelijke muggen ook ziektes kunnen overbrengen.
08.09.2020 - Reformatorisch Dagblad
'Uitroeien malariamug is dé oplossing'
Terwijl miljarden worden gestoken in vaccins en medicijnen tegen het nieuwe coronavirus, krijgt een andere big killer die al eeuwen dood en verderf zaait nauwelijks aandacht: malaria.
20.11.2020 - The Telegraph
'Why Soneva Fushi is still the Maldivian hotel of choice 25 years later'
I've been watching their disco-gold bodies dancing around my villa at Soneva Fushi for the last few days, skating across the swimming pool and darting into frangipani trees… “Every year, they migrate over 16,000 kilometres – flying from Southern India to Sri Lanka to the Seychelles and the Maldives. Then they carry on to East Africa and then down to Tanzania and Mozambique. Extraordinary.” Sovena's in-house science guy, Dr. Bart Knols, tells me.
05.05.2020 - Trouw
'Schimmeltje kan strijd tegen malariamug verder helpen'
Een doorbraak is het misschien niet, een belangrijke ontdekking wel. Een microbe kan helpen in de strijd tegen malaria.
08.05.2020 - De Standaard
'Malaria te lijf met een schimmel'
In de strijd tegen malaria dient zich een nieuw wapen aan. Onderzoekers in Kenia ontdekten dat muggen die geïnfecteerd zijn met een soort schimmel geen malaria overdragen. 
19.06.2020 - De Limburger
‘Meerssense muggenprof al vier maanden vast op Maldiven’
Hij zou een paar weken onderzoek doen naar muggen op de Maldiven. Inmiddels zit de in Meerssen geboren muggenexpert Bart Knols dik vier maanden in lockdown op een van de tropische eilanden.
21.06.2020 - De Gelderlander
'Nijmeegse muggenprof al vier maanden vast op Malediven: ‘Het knaagt dat je niet terug kunt’'
Hij zou een paar weken onderzoek doen naar muggen op de Malediven. Inmiddels zit de in Meerssen geboren muggenexpert Bart Knols dik vier maanden in lockdown op een van de tropische eilanden.
05.11.2019 - The New York Times
'Zanzibar Tests Drones Spraying Rice Fields to Fight Malaria'
For the first time drones are being tested to help fight malaria on the island of Zanzibar, off the coast of Tanzania.
05.11.2019 - Reuters
'Researchers use drones to pilot a new tool to fight malaria'
Scientists seeking a breakthrough in the fight against malaria have used drones to spray rice fields in Zanzibar - not with traditional pesticides but with a thin, non-toxic film.
12.2019 - Precision Air Inflight Magazine
'Are drones the answer to Zanzibar's mosquito problem?'
Paa takes a look at the life-saving implications for this ingenious project.
13..01.2020 - De Standaard
'Met Jezus op het muggennet bestrijden we malaria'
Een wit muskietennet is maar saai. 'Je moet netten maken waar mensen liefdevol mee ongaan', zegt muggenonderzoeker Bart Knols.
26.08.2019 - Algemeen Dagblad
'Wat een drama, die Hazes'
Cabaretier Vincent Bijlo schrijft een keer per week een column over wat hem opvalt op de radio.
07.09.2019 - Volkskrant
'Met gentech op speed de malariamug te lijf'
Artikel over genetisch gemodificeerde muggen om malaria te bestrijden.
12.09.2019 - De Telegraaf
'’Nobelprijs’ voor grappige studies'
Artikel over de IgNobelprijs voor wetenschappelijk onderzoek dat eerst mensen aan het lachen maakt en dan aan het denken zet.
14.09.2019 - Trouw
'Het malariavaccin moet in Kenia eerst de scepsis verslaan'
Artikel over de voors en tegens van het inenten van babies tegen malaria in Kenia.
19.07.2019 - KIJK
‘Koolstofdioxde activeert muggenzicht’
Artikel over dat het ruiken van CO2 veranderingen in het muggenbrein teweeg brengt.
07.08.2019 - Algemeen Dagblad
'Malariapil nam ook bezit van Jacqueline: ‘Deze rommel neemt je complete brein over’'
Artikel over het gevaar van anti-malariamiddel Lariam.
08.08.2019 - Volkskrant
'Vindplaats tijgermug moet onthuld worden'
Artikel over de rol van de overheid bij bestrijding van de tijgermug.
08.08.2019 - Het Parool
‘Britse student sprong door malariapillen uit vliegtuig’
Artikel over het gevaar van anti-malariamiddel Lariam.
07.05.2019 - De Gelderlander
'Tropische mug maakt opmars: gelekoortsmug gespot in Huissen'
Artikel over de gelekoortsmug die vorige week gesignaleerd werd in Huissen.
08.05.2019 - De Limburger
‘Leger inzetten voor aanpak tijgermug niet nodig’
Artikel over verschil van mening omtrent de rol van het leger bij het verdrijven van de Aziatische tijgermug uit Weert.
07.06.2019 - Trouw
'De tijgermug komt voor in Nederland. Hoe bang moeten we daarvoor zijn?'
Artikel over de tijgermug en het risico voor de volksgezondheid.
09.07.2019 - Het Nieuwsblad
'Ongewenste zomergasten: zo pak je ze aan'
Artikel over wespen, teken, muggen en de eikenprocessie-rups.
14.03.2019 - Volkskrant
'Muggendodend medicijn is mogelijk nieuw wapen tegen malaria'
Artikel over het  testen van een alternatief medicijn tegen malaria.
28.03.2019 - Volkskrant
'Ziektenverspreidende muggen rukken door klimaatverandering ook op naar Nederland'
Artikel over klimaatsverandering en de mogelijkheid dat muggen die enge ziektes verspreiden zich vestigen in Europa.
26.04.2019 - Volkskrant
's Werelds eerste goedgekeurde vaccin tegen malaria is nog verre van perfect'
Artikel over het RTS,S malaria vaccin dat in drie Afrikaanse landen geïntroduceerd wordt.
28.04.2019 - Volkskrant
'Goed nieuws voor muggenhaters: wetenschappers snappen beter waarom muggen een hekel hebben aan Deet'
Artikel over waarom muggen een hekel hebben aan Deet.

03.12.2018 - Volkskrant
'Hoe Google zijn strijd tegen de mug hoopt te winnen met een kanon'
Artikel over het ‘muggenkanon’ van Google als wapen om Aedes aegypti-muggen, overdragers van virusziektes als dengue, gele koorts en Zika, te bestrijden.
06.12.2018 - De Limburger
'Malariabestrijder Bart Knols wint Marc Cornelissen Brightlands Award'
Artikel over de Marc Cornelissen Brightlands Award 2018 ten behoeve van malaria onderzoek.
13.12.2018 - Algemeen Nijmeegs Studentenblad
'Prijs voor Nijmeegse malariadeskundige Bart Knols'
Artikel over de Marc Cornelissen Brightlands Award.
07.01.2019 - Volkskrant
'Steekmug overwintert in Nederland door klimaatverandering'
Artikel over de Culex pipiens molestus-mug die agressiever is dan de huissteekmug, kan het westnijlvirus overdragen.

20.08.2018 - Telegraaf
'Hoera, het is Wereld Muggen Dag...'
Artikel met tips om de zomer 'prikvrij' door te komen.
01.09.2018 - De Limburger
'Bestrijding van Aziatische tijgermug uitgebreid'
Artikel over de bestrijding van de Aziatische tijgermug in de Weerter wijk Leuken.
01.09.2018 - De Limburger
'Nederlandse expert slaat alarm: “Zet leger in tegen tijgermug”'
Artikel over de het inzetten van het leger om de Aziatische tijgermug in het Nederlands Limburgse Weert te bestrijden.
24.09.2018 - Volkskrant
'Biotechnologische ‘atoombom’ moet dodelijke malariamug uitroeien'
Artikel over het uitroeien van malariamuggen met een zogenoemde gene drive, ofwel ‘besmettelijke’ genetische manipulatie.

14.06.2018 - Telegraaf
'Dit moet je doen tegen muggen'
Artikel over een goede bescherming tegen muggen.
30.06.2018 - De Gelderlander
'Velt de slopershamer de malariamug die buurt al jaren het leven zuur maakt?'
Artikel over de malariamug die in het Nederlandse Balgoij tientallen huishoudens al jaren teistert.
13.07.2018 - Volkskrant
'Wat weten we van muggen, en wat weet de mug van ons?'
Informatief artikel door Maarten Keulemans over Muggen.
02.08.2018 - Metro nieuws
'Straks niet meer buiten zitten door de tijgermug'
Artikel over de vestiging van de tijgermug in het Limburgse Weert.

15.08.2017 - Nederlands Dagblad
'Bestrijding tijgermug in Weert uitgebreid'
Artikel van Auke van Eijsden over opnieuw een uitbraak van tijgermuggen bij een bandenimporteur in Weert. Nu dat de mug zich lijkt te verspreiden moet de NVWA haar werkgebied inzake verspreiding uitbreiden om risico op vestiging te voorkomen.
25.08.2017 - Volkskrant
'Tropische tijgermug duikt nu ook op in Gelders dorpje'
Artikel in Volkskrant over uitbraak van tijgermuggen in Aalten.
29.08.2017 - Nederlands Dagblad
 'Alerte burgers nodig in strijd tegen tijgermug' 
Door Petra Noordhuis.
27.10.2017 - NRC Handelsblad
'Wanneer is iets echt innovatief'?
Artikel in NRC over innovatie (door Marit Willemsen).

05.07.2017 - Metro nieuws
'Gruwelmug, het grote gevaar, rukt op'
Artikel over de Discovery documentaire MOSQUITO die op 6 juli wordt uitgezonden in 195 landen.
06.07.2017 - Telegraaf
'Zoemende moordenaars: Nederlandse muggen deskundige in wereldwijde documentaire'
Artikel over de documentaire die diezelfde dag op Discovery Channel in 195 landen werd uitgezonden.
10.07.2017 - Nederlands Dagblad
'De mug prikt wie hij het lekkerst vindt ruiken'
Artikel over het fenomeen dat de een meer gebeten wordt dan de ander. Waarom is dat eigenlijk?
19.07.2017 - Trouw
'Extra muggen loslaten om ziektes tegen te gaan, werkt dat wel?' 
Artikel over het loslaten van met Wolbachia geinfecteerde mannetjesmuggen in de stad Fresno in California.

06.07.2016 - Nieuw Revu
'Hekel aan muggen? Spuit deo in je oren'
Artikel in de Nieuwe Revu over het hoe en waarom muggen 's nachts rond je oren vliegen.
13.07.2016 - Wegener pers
'Zuiden zucht onder zoemende bloezuigers'
Artikel van Helene Schenk over de meer dan normale overlast veroorzaakt door muggen. Met vele feiten en tips.
01.04.2017 - NRC
'Genetische verandering in een hogere versnelling'
Artikel van Marianne Heselmans over nieuwe genetische technieken waarmee onder andere ziekten overgedragen door muggen kunnen worden bestreden.
01.07.2017 - Bionieuws
'De marathon die malariabestrijding heet'
Artikel van Nina Wubben over malariabestrijding.

29.09.2015 - NRC.next
'Ze moeten concurreren met kattenfilmpjes'
Artikel in NRC Next over de Universiteit van Nederland.
24.11.2015 - Volkskrant
'Nieuwe gentechmug brengt malaria niet op de mens over' 
Artikel in de Volkskrant over recente ontwikkeling in genetische modificatie van malariamuggen om zo de ziekte te bestrijden.
24.11.2015 - Trouw
'Anti-malariamug is voorlopig nog toekomstgezoem'
Artikel in dagblad Trouw over de recente ontwikkeling in de genetische modificatie van muggen om malaria te bestrijden.
27.05.2016 - Süddeutsche Zeitung
'Ich liebe es, Sie zu toten' 
Article (in German) by Kai Kupferschmidt about my work on mosquitoes (I love to kill them)...mosquitoes that is.

04.10.2014 - Amigoe krant
'Strijd tegen dengue- en chikungunya-mug'
Achtergrond artikel door Mineke de Vries over de situatie omtrent dengue en chikungunya in het Caribisch gebied en de oplossingen daarvoor, onder andere de muggenval ontwikkeld door In2Care.
Lees dit artikel
31.01.2015 - Bionieuws
'Bart Knols is niet vies van societal impact factors'.
Column voor vakblad Bionieuws.
11.04.2015 - Bionieuws
'Bart Knols gooit de grenzen dicht voor trekvogels'
Column voor vakblad Bionieuws.
02.06.2015 - EOS Magazine
'Komt malaria onze kant uit?'
Artikel over muggen en malaria in het populair wetenschappelijk tijdschrift EOS.

01.02.2014 - Bionieuws
'Bart Knols vraagt zich af waarvoor we het allemaal doen'
Column voor vakblad Bionieuws over de huidige storm die raast over het landschap van de Nederlandse wetenschap.
01.02.2014 - NRC newspaper
'Ik geloof heilig in doen wat je leuk vindt'
Article by Ellen de Bruin 'I truly believe in doing what you like doing' in the Dutch newspaper NRC, about our work to develop alternative methods for malaria mosquito control based on biological methods.
12.04.2014 - Bionieuws
'Bart Knols zit op zijn fiets en denkt na'.
Column voor vakblad Bionieuws. 
11.07.2014 - Volkskrant
'Gezocht: De Nederlandse Bill Gates'
Artikel binnen de serie 'Ware Wetenschap'. Het artikel gaat in op de veelbelovende resultaten binnen het door de EU gefinancierde MCD project dat nieuwe methoden voor de bestrijding van Afrikaanse malariamuggen onderzoekt.

19.03.2013 - Volkskrant
'De coatingexpert weet hoe het moet'
Artikel in Volkskrant rubriek 'Ware wetenschap' over het recent gestarte EU project in Tanzania.
13.06.2013 - Eindhovens Dagblad
'Milieuclub jaagt op tijgermug'
Artikel in Eindhovens Dagblad over de rechtszaak van het Platform Invasieve Exoten tegen de Provincie Brabant.
18.08.2013 - Huffington Post
'Drones that Combat Malaria'
Blog post article for the TEDWeekends section of the Huffington Post. 
22.12.2013 - Jerusalem Post
'Bednets won't wipe out a deadly disease'
Article by Judy Siegel-Itzkovich which followed a workshop that focused on malaria elimination in Africa that was hosted by the Hebrew University from 8-12 December 2013.

13.10.2012 - Bionieuws
'Vliegende alcoholisten in het dierenrijk'
Can mosquitoes get drunk when they consume blood from someone who's had a few too many? Article by Maartje Kouwen (in Dutch) on this interesting subject.
24.10.2012 - Volkskrant
'Rel om spotje: Muggen deinzen niet terug voor ultrasoon geluid'
In June 2012, the Cannes Festival for Creativity awarded the Grand Prix in the category radio to Talent, a Brazilian advertising agency, for their 'Repellent radio'. Sadly, there is no scientific evidence whatsoever that ultrasounds, which were added during radio broadcasting, do anything to stop mosquitoes from biting. 
31.10.2012 - Amigoe (Aruba)
'Uitroeiing dengue nog steeds niet rond'
Article about our continuing efforts to set up a dengue elimination campaign on Aruba. Unfortunately the situation is getting worse at the moment, and funding for this project is difficult in spite of all the Governments activities to set up a PPP (Public-Private Partnership) for dengue elimination.
13.12.2012 - Financieel Dagblad
'Sinds 2011 heb ik veel minder gepubliceerd'
Artikel in FD (door Christine Lucassen) als eerste binnen een serie van ondernemende wetenschappers. 

29.05.2012 Belang Van Limburg
'Flink gelachen tijdens onderzoek: Limburgse stinkkaas bestrijdt Afrikaanse malariamug'
Door An Smets.
14.07.2012 Parool
'Ik maak je kapot'
Artikel over muggen in Parool. Door Caspar Pisters.
17.07.2012 - NRC
'Bierdrinkers trekken muggen aan'
Vakantiemythes, over de invloed van het drinken van bier op de aantrekkelijkheid voor muggen - door Sabeth Snijders.
August 2012 - Science & Vie
'Moustiques: L'Homme qui s'empoisonne pour les tuer'.
Article in the French science journal 'Science & Vie' about the 'pill to kill mosquitoes'.

24.03.2012 NRC
'De sprekers van TEDx Maastricht'
31.03.2012 Bionieuws
'Bart Knols verguist de Impact Factor'
Column voor vakblad Bionieuws.
06.04.2012 Volkskrant
'Malariamedicijn verliest kracht'
Door Tonnie Mudde.
13.04.2012 Volkskrant
'De man die muggen doodt met zijn bloed'
Door Tonie Mudde, foto Marcel van den Bergh.

04.02.2012 Bionieuws
'Bart Knols verwondert zich over de naam van het beestje'
Column voor vakblad Bionieuws.
Share by: